Eksozom ile Cilt Gençleştirme

Eksozom (exosome) nedir?

Eksozomlar; hücrelerin dışına salınan oldukça küçük, zarla çevrili mikroskopik veziküllerdir. Hücreler arası iletişimde önemli bir rol oynarlar. Hücreler tarafından üretilen proteinler, lipitler, DNA ve RNA gibi biyomolekülleri taşırlar. Bu veziküller; bağışıklığın düzenlenmesi, hücresel farklılaşma ve düzenleme gibi birçok biyolojik süreçte yer alır. Ayrıca tıp alanında eksozomlar, biyobelirteç olarak kullanılmaktadır. Eksozomlar, ilaç taşıma sistemleriyle birçok tedaviye destek olma potansiyeli sayesinde umut verici bir rol oynamaktadır. Bu yazıda “Eksozom ile cilt gençleştirme nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vereceğim.

Gelecekte bazı kanser ilaçlarının bu belirteçlerle hedef organa doğrudan ulaşarak ilave yan etkileri engelleyebilmesi mümkündür. Bu bakımdan eskozomları, potansiyel vücut dostu tedavilerde de görebileceğiz. Yaklaşık on sene önce insandan insana cilt aşısı olarak gündeme gelen eksozomlar, özellikle plasenta veya sünnet derisi kökenli idi. Bu nedenle başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelerde yasal kabul edilmemiştir. Daha sonra hayvandan insana olan formları üretilmiş ve nanoteknoloji sayesinde bir çok kremin içerisine girmeye başlamıştır.

Eksozom ile cilt gençleştirme nasıl yapılır?

Cildimizin ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri, hücrelerin kollajen üretmesi için gereken aminoasitleri cilde enjekte etmek şeklindeki tedaviye “mezoterapi” denir. Bu tedavi 50 yılı aşkın bir süredir temel tedaviler arasında kabul görmüştür. Ancak Fibroblast dediğimiz gençliğimizi sağlayan cildimizi gergin tutan lifleri üreten hücreler için sadece bu maddeleri vermek yeterli olmaz. Bu nedenle Mezoterapi ile beraber çeşitli cihaz uygulamaları yapılmaktadır. Cilt hücrelerinde kontrollü bir şekilde ve bilerek travma yaratılmaktadır. Bu travmayı onarması için çeşitli vitaminler, büyüme faktörleri, PRP aminoasitler ve Hyaluronik asitler enjekte edilerek cilt gençleşmesi hedeflenmektedir.

Büyüme faktörlerini klinik koşullarında elde edebildiğimiz en basit madde kendi plazmamız olup bir çok iğneli radyo frekans tedavisinde eşzamanlı uygulama yapabilmekteyiz. Ancak büyüme faktörü miktarı daha yüksek olan kesecikler, hücrelere adeta üretme sinyali verirler. Bu kesecikler sayesinde cilt hücreleri çok daha verimli üretim yapabilmektedir. Hepimizin hücreleri tarafından üretilen ve sinyal taşıyıcılar gibi görev yapan bu keseciklere “eksozom” (exosome) denmektedir.

Bitkisel formları da olan eksozomların son yıllarda büyüme faktörleri bakımından en yoğun miktarı içeren türü sığır colostrumundan yani ilk sütünden elde edilendir. Özellikle ilk süt formundan elde edilmesi, zengin içeriğe sahip olmasını sağlamıştır. Milyarlarca exosome ile beraber yüksek oranlı büyüme faktörleri, aminoasitler, vitamin ve koenzimler cildin dermis tabakasına enjekte edilmektedir. Böylece mezoterapinin cildi besleme kapasitesi, eksozom cilt tedavisi ile yaklaşık 8 kat artar.

Google Yorumlar